tisdag 4 augusti 2009

Märkesyra i obygden

Lager 157 i Sågmyras forna textilindustri - "Falu Yllefabrik Sågmyra".

Begreppet outlet har utvecklats till en smärre kultur under senare år genom en svällande handelsplats i Barkarby utanför Stockholm till alltfler nyetablerade butiker av kedjan Lager 157 på olika platser i Sverige. Hur det påverkar företagsmyt och metaproduktiva bilder av klädmärken överlåter jag till företagsekonomer och andra varumärkesstrateger att avgöra, men konstaterar att Lager 157 i Sågmyra valt en klart intressant lokal.


Kolossal byggnad med bra ljusinsläpp, elektriskt ljus var bristvara för de skumögda sömmerskorna på tiden det begav sig.

Sågmyra är en liten och till synes obetydlig ort norr om Falun mot Rättvik, men som fram till 1976 inrymde en av Sveriges största textilfabriker med tillverkning av bl.a. filtar och militärkläder. I de smått enorma och övergivna fabrikslokalerna inrättades 2006 ett Lager 157. Åsynen av den pampiga och extremt fönstertäta fasaden gjorde mig melankolisk och nostalgisk, ännu ett av alla tecken på den svenska landsbygdens förfall när våra klyschigt hederliga och genomsvenska industrier fick ge vika för utländsk konkurrens. Just därför så skönt att se att det faktiskt går att använda gamla industrilokaler till nya verksamheter. Förfallna och övergivna industrilokaler med tillhörande arbetarbostäder finns det alldeles för gott om i vårt land i en tid där alla jobbar som projektledare eller konsulter och bor i tvåa i stan med hög takhöjd alternativt praktiskt villa med gräsplätt och studsmatta i Vallentuna.

Skogarna är fulla av kantareller. Och mygg i maniska mängder!

Inga kommentarer: