onsdag 17 november 2010

Tupp-beteendet - på väg att normaliseras?


Filip och Fredrik stod för årets i särklass bästa dejting-reality-serie – Lite sällskap. Men var det svenska landsbygden eller de lustiga karaktärerna man skrattade åt?

Bonde söker fru kör sin femte säsong och håvar i vanlig ordning in en bred tittarskara. Dejtingprogrammet med rötter i australienska programmet Farmer wants a wife har gett upphov till flera dejtingprogram där den moderna individuella singelmänniskan i olika miljöer och samhällsklasser (vanlig landsbygd..!?) söker kärleken. Lite sällskap, Ensam mamma söker mfl.

Årets Bonde söker fru-deltagare – representant för den klyschiga bilden av dagens lantbrukare? Är det för att alltfler människor bor i städer som det blir så underhållande att se stereotypa landsbygdsmänniskor i känslosamma situationer? Vi är nog flera som berikat soffan med en skämskudde – särskilt efter första säsongen av Lite sällskap, programmet som innehöll underbart många pinsamma inslag.

Men hur normalt är det egentligen att iscensätta "tuppen-i-höns-gården"-scener? Är det rent av på väg att normaliseras? Styrs det snart gruppdejter där populära och eftertraktade singlar bjuder in flera intresserade partners som får slåss om huvudpersonens gunst i ljuset av de andra? Är det eftersträvansvärt?

Njaa... Det är ungefär lika naturligt som när den uppumpade och till synes enfaldige Lite sällskap-deltagaren Stellan deltog under två mer eller mindre likadana test-bröllop med de två slutgiltiga dejterna. Med två bröllopsnätter. Lite som att testa nya bilar – fast med människor.

Hunken Stellan i Lite sällskap. Glad, omtänksam och motorintresserad 33-åring som mer än en gång fick visa upp sin tvättbräda till mage – ivrigt påhejad av den eminenta programledarduon Filip och Fredrik.

Inga kommentarer: