onsdag 3 december 2008

Thanksgiving i Minnesota


Här bodde vi, i ett av St Pauls bostadsområden. Med en femtiotalsjänkare på bilden, hade den lika gärna kunnat varit gammal, området gav mig en lätt nostalgisk känsla. Typ så här blev resultatet av landets ekonomiska uppsving under femtiotalet.


Emmas morfar och mormor.


Lång familjemiddag!


Uncle Tom och Grandpa George i samförstånd.

Thanksgiving känns som högtid smått europeisk, eller i alla fall inte så amerikansk. Konceptet är ganska enkelt, man tar tre dagar off, stänger in sig med släkten och äter kalkon. Ok, visst bjuder denna helg på några amerikanska attribut. Likt svenskars obeskrivbara hängivelse till Kalle Anka på julafton tittar en stor del av jänkarna på årliga football games under själva huvuddagen, torsdagen. Och när kalkonen är uppäten och torsdagen lider mot slut gäller det gå tidigt tills sängs. Dagen därpå är det nämligen ”Black Friday”, årets kanske största shoppingdag med reor överallt. Så visst är Thanksgiving delvis amerikanskt (dvs. kommersiellt och TV-inspirerat).

Mall of America. Trots att det fruktansvärt stora köpcentret byggdes för nästan tjugo år sen, ska det tydligen fortfarande vara det största i USA. Har inte stenkoll, men rykten säger att det var störst i världen innan Dubai drabbades av sin byggnads-hybris. Personligen är jag fascinerad över att man lagt underverket i mitt i the Midwest...

Trots det eviga påminnandet om att ekonomin är totalt körd i botten, shoppade amerikanerna duktigt under årets svarta realisationsdag. I New York var köptrycket så stort att en säsongsarbetare på Walmart, med det otacksamma jobbet att öppna dörrarna vid 05.00 på morgonen, omkom. I sin jakt på reafynd trampade det köpstinna morgonfolket ner den stackars unge mannen på väg in i lågpriskedjan.

Jag och Emma drog till the Twin Cities, Minneapolis-St Paul, beläget i the Midwest, Minnesota. Min första Thanksgiving tillsammans med Emmas morbrors familj gav mersmak. Lugnt umgänge hemma samt en rejäl släktmåltid på kvällen. Stuffingen till kalkonen var farligt god och stämningen genomgående på topp. Att vi sen skippade shoppinghetsen på Black Friday kändes också tryggt.

Mall of America kändes lite som ett Borlänges Kupolen ggr 30.


Julpyntandet har börjat!

Jämfört med Washington state kändes Minnesota extremt platt. Och kallt. Temperaturen låg strax över nollan, på inlandsmanér bjuder Minnesota på stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar. Lika platt var även bebyggelsen, inga skyskrapor i närheten av Seattle. Utan att rikta någon kritik uppfyllde min korta visit i Minnesota mer bilderna av vad som är typiskt amerikanskt än Seattle. Något jag tolkar som ett bevis på Seattle som stad verkligen är en av de riktigt charmiga platserna i USA.

Inga kommentarer: