fredag 19 december 2008

Snökaos


Seattle i snö.

Jag och Emma befinner oss på Seattle-Tacoma Airport, flyget till Paris går klockan 13.55, vilket för tillfället innebär att det återstår ungefär 13 timmars väntetid. Snön lamslog Seattle totalt, när den passande nog kom häromnatten (tryck här för en talande video). Var och varannan affär och restaurang valde att hålla stängt under dagen, med en ickefungerande snöröjning och branta backar lite varstans rådde totalt trafikkaos. Då den här vargavintern med några centimeter snö, slår alla rekord på över tjugo år, är varken bilisterna eller staten beredd med dubbdäck och vägsalt.

Att ta sig till flygplatsen tog tre och en halvtimme och var ett smärre äventyr. De vanligt ständigt trafikerade gatorna på Captiol Hill var nästan spöklikt tomma, och medan det började skymma frös det till och blev såphalt. Vi lyckades efter en halvtimmes letande fånga en taxi på gatan (telefonbokningar fungerade ej, samt inga Shuttle-bilar var i trafik), få chauffören att svänga förbi vårt hem, där vi rusade upp och snabbt kånkade ner allt bagage för hemresan. Den gula taxibilen med snökedjeklädda bakdäck lyckades med nöd och näppe ta sig ner till Downtown, där vi efter en ångestladdad timme äntligen fick tag på en connectionbuss till flygplatsen. En minst sagt oskön väntan med hemlösa och allmänt suspekta hangarounds all over. Några minusgrader och lätt vind tillsammans med det fuktiga kustklimatet var dessutom svinkall kombination.

Slutsats är som svensk att det är lustigt att ”the best country in the world” inte klarar av att hantera lite snö. Visst, det kom mer än på riktigt länge, men ändå, enligt inhemska källor blir det alltid kaos de vintrar när det kommer snö. Samtidigt kändes det smått obehagligt att inte kunna ta sig någonstans alls, som ett bevis på hur beroende vi är av kommunikationsmedlen.

Övrigt värt att tillägga om den strapatsfyllda dagen var att vi efter osannolikt många om och men lyckades få ut vår deposit på lägenheten (efter en tretimmars promenad och massa checkstrul). Att internetöverföringar av pengar än så länge verkar mindre vedertaget än traditionella checkar känns stenåldern. Skönt nog uppträdde också vår totalt handlingsförlamade och värdelösa landlord på Broadway Appartments hög när vi lämnade tillbaka nycklarna. Lite som att sopa ner den lite mer seriösa image hon försökt jobba på under de senare veckorna.

Signar out och får se om det inte blir en all nighter så att det kan kraschas skönt på morgondagens långflight. Lite lagom hemtrevligt att vara omgiven av så många andra övernattare här på flygplatsen.



Sovande resenärer på Seattle-Tacoma Airport.

1 kommentar:

Anonym sa...

kan inte annat än hålla med ;P